Fem skjulte sundhedsfordele ved krydret mad

e831b40620f5093ecd0b470de7444e90fe76e6d21db713479cf3c1_640_spicy-food

Spicy fødevarer er lidt af et mysterium. Som en artikel i New York Times spekulerede: ’Hvorfor er det, at vi finder en sådan glæde i smerte? Jeg mener, disse hot sauce flasker er plastret til med ord som “død” og “atomic” … og vi kan lide dem.’

En teori er, at det simpelthen er for spændingen – ligesom at køre en rutschebane eller et løbe maratonløb. Mennesker finder mærkeligt nok glæde i ting, som på overfladen, bør være virkelig skræmmende og smertefuldt. I disse tilfælde er det sind vs. krop og sind vinder som oftest. Den anden teori er, at krydret mad har sundhedsmæssige fordele, hvorfor vores krop hungrer efter det. Ikke desto mindre er der nogle veldokumenterede sundhedsmæssige fordele ved spicy mad.

Hvorfor kan det være godt at spise krydret mad?

1. Vægttab: For én, kan det ekstra kick af hot sauce eller en hakket jalapenos gøre selv den mest kedelig kost mere velsmagende og få dig til at være mere tilbøjelig til at holde fast i din vægttabs plan. Derudover kan de være med til at øge dit stofskifte. Undersøgelser viser, at den vigtigste forbindelse i chili, kaldet capsaicin, har en termogen virkning og kan forårsage kroppen til at forbrænde bonus kalorier i 20 minutter efter indtagelse. Der er dog stadig spekulationer i forbindelse med denne påstand.

2. Hjerte sundhed: Undersøgelser viser, at kulturer, der spiser mest krydret mad har meget lavere forekomst af hjerteanfald og slagtilfælde. Potentielle årsager: Chili peber kan reducere de skadelige virkninger af LDL (dårlig kolesterol) og capsaicin kan bekæmpe betændelse og inflammation, der er blevet markeret som en risikofaktor for hjerteproblemer.

3. Kræftforebyggende: Ifølge American Association for Cancer Research, har capsaicin evnen til at dræbe kræft og leukæmiceller. Et særlig krydderi, gurkemeje, fundet i karry og nogle sennepsprodukter, kan bremse spredningen af kræft og væksten af tumorer. “Det har samme virkning på kroppen som visse kræftlægemidler har.” Siger Gregory A. Plotnikoff, M.D., senior konsulent for sundhedspleje innovation på Allina Hospitaler og klinikker i Minnesota. Mix den med sort peber for at absorbere 2000 procent mere gurkemeje. Smager fantastisk på ristede grøntsager, kebab, eller i supper.

4. Sænker blodtrykket: Vitamin A og C styrker hjertemusklens vægge, og varmen i peber øger blodgennemstrømningen i hele kroppen. Alt dette svarer til et stærkere kardiovaskulært system.

5. Modvirker depression: Spicy fødevarer øger produktionen af feel-good hormoner, såsom serotonin. Det kan altså være med til at øge produktionen af serotonin og dermed hjælpe med at lette depression og stress.

Er du ikke en fan af krydret mad? Så kan du stadig få de sundhedsmæssige fordele ved at tilføje krydderier med et mere tåleligt pift til dine retter. Det kunne være skiver af ingefær i en kop te, rejer med spidskommen og koriander der sauteres i en stegepande.