Sætter stærk mad virkelig gang i forbrændingen?

e830b4062df3083ecd0b470de7444e90fe76e6d21db7134792f2c4_640_spicy-food

Det har længe været antaget, at krydret mad bidrager til at øge dit stofskifte, men oplysningerne om, hvordan og hvor længe er noget varierede og forbliver derfor uklare. Det menes det vigtigste element, der giver chilis deres varme – capsaicin – er ansvarlig for at skabe denne effekt, da det skaber varmeudvikling og hæver kropstemperaturen efter indtagelse, hvorfor chili dermed kan være med til at øge forbrænding.

Hvad er metabolisme?

Metabolisme er den mængde energi eller kalorier, der kræves af din krop til at opretholde sig selv i løbet af dagen. Alles metabolisme eller stofskifte påvirkes af deres kropssammensætning således, at folk med flere muskler vil have et højere stofskifte, mens de der har mindre muskelmasse har et lavere stofskifte.

En person med et højere stofskifte vil være i stand til at spise flere kalorier dagligt end en anden person med samme vægt og højde, der ikke er i træning eller har den samme mængde muskelmasse. Selvom der er flere måder, der siges at øge stofskiftet, er den mest veldokumenterede måde at øge dit stofskifte ved styrketræning, da musklen er en mere effektiv kalorie brænder end fedt, jo mere du har, jo bedre vil du være. Man bør derfor ikke alene lade sig afhænge af den stærke mads potentielle effekt for at øge stofskiftet.

Capsaicin og dens virkninger

Capsaicin er den kilde, hvorfra chilipebre får deres varme. Det findes i jalapenos, habaneros, cayenne, og de fleste andre chilier. Sammen med sin slankende effekt, har capsaicin vist sig at virke som et blodfortyndende stof, der er med til at forebygge blodpropper. Undersøgelser rettet mod lande, hvor chiliforbruget er højt, som Thailand, har vist at mennesker der regelmæssigt spiser chilipebre har en stærkt reduceret forekomst blodpropper.

Hvordan kan stærk mad påvirke stofskiftet?

Undersøgelser har vist, at et krydret måltid, såsom en skål af chili, kan tilvejebringe en midlertidig stigning i stofskiftet på ca. 8% større end en persons typisk stofskifte. Dette anses for værende en temmelig ubetydelig effekt og lignende undersøgelser har rapporteret de samme resultater med folk, der spiser sort peber og ingefær, hvor resultatet er ligeså godt. Det kan dog være med til at påvirke en mindsket sult eller lyst til at spise, hvorfor nogle vil indtage færre kalorier, når de spiser stærk mad.

Andre undersøgelser har vist, at måske er resultatet ikke en effektiv øgning af stofskiftet, men at spise krydret mad gør, at man føler sig mere mæt og derfor indtager mindre mad. En fremtrædende undersøgelse viste, at når voksne mænd indtager deres retter med stærk sauce, spiste de 200 kalorier mindre sammenlignet med dem, der ikke spiste stærk mad. Undersøgelsen konkluderede, at krydret mad kan være mild appetitnedsættende.

Selvom virkningerne af krydret mad på stofskiftet ikke er helt kendt, er der helt sikkert nogle lovende sundhedsmæssige virkninger, herunder sænket forekomst af visse kræftformer, på steder, hvor folk spiser primært krydret mad. Alle disse positive ting er desto mere grund til at hælde masser hot sauce eller tilføje nogle chilis til din mad.