Chili peberen har været en del af menneskets kost i Amerika i hvert fald siden 7500 før kristi fødsel. Den seneste forskning viser, at chili peber blev tæmmet for mere end 6000 år siden i Mexico, i regionen, der strækker sig over det sydlige Puebla og det nordlige Oaxaca til sydøstlige Veracruz, og var en af de første selvstændige afgrøder dyrket i Mexico.
Opdagelsen af chili
Peru anses for landet med den højeste dyrkedende capsicum mangfoldighed, fordi det er et centrum for diversificering, hvor sorter af alle fem domesticates blev indført, er dyrket, og forbruges i præcolumbiansk tid. Bolivia anses for at være det land, hvor den største mangfoldighed af vilde capsicum peber forbruges. Bolivianske forbrugere skelner to grundlæggende former: ulupicas, arter med små runde frugter og arivivis med små aflange frugter.
Christopher Columbus var en af de første europæere til at støde på dem i Caribien, og kaldte dem “peber”, fordi de ligesom sort og hvid peber af Piper slægten kendt i Europa, har en krydret varm smag i modsætning til andre fødevarer. Ved deres indførelse i Europa, blev chili dyrket som botaniske sjældenheder i spanske og portugisiske klostre. Kristne munke eksperimenterede med det kulinariske potentiale i chili og opdagede, at deres skarphed tilbød en erstatning for sorte peberkorn, som på det tidspunkt var så dyre, at de blev brugt som juridisk valuta i nogle lande.
Udbredelsen af den stærke frugt
Udbredelsen af chili peber til Asien var sandsynligvis en naturlig følge af sin introduktion til portugisiske handlende, som bevidst om sin handelsværdi, ville have sin handel på de asiatiske krydderi handelsruter fremmet. Der er i øvrigt en verificerbar sammenhæng mellem chili peberens geografiske udbredelse og forbrug i Asien og tilstedeværelsen af portugisiske handlende, Indien og Sydøstasien er oplagte eksempler.
Chili peberen har et fremtrædende køkken i Goan regionen i Indien, som var stedet for en portugisisk koloni.
Hvad er en chili egentlig?
Chili frugten er en plante fra slægten Capsicum, medlemmer af natskyggefamilien. De stoffer, der giver chili deres intensitet, når de indtages eller anvendes er capsaicin og flere relaterede kemikalier, samlet kaldet capsaicinoids.
Der gror omkring 3,8 millioner hektar i hele verden, hvoraf Indien er verdens største producent, forbruger og eksportør af chili pebre.