Fordele og ulemper ved frokostordning

Det er især populært i mindre og mellemstore firmaer med en fast frokostordning, der egentlig ikke kræver meget for at blive populær. Der skal dog helst være i området 10-100 personer, men det kan også visse steder lade sig gøre med mindre eller større leverancer. I København findes der masser af cateringfirmaer, der kan levere lækre retter til enhver smag og behov. I kan jo starte med at undersøge markedet og indhente oplysninger og information som for eksempel om frokostordning hos Jespers Torvekøkken i Søborg, der både leverer mad til små og større arrangementer.

Fordele ved frokostordninger

En frokostordning er især en god idé, hvis man gerne vil give firmaets medarbejdere noget ekstra i hverdagen, der vender tilbage i form af positiv energi og motivation, der giver tilfredse medarbejdere og en god arbejdsindsats og muligvis færre sygedage. Udgiften til en frokostordning ligger ofte omkring 50 kr. pr. person, og dette beløb er i øvrigt fradragsberettiget for firmaet.

Alternativet til en frokostordning kan være en kantine eller at overlade det til de enkelte medarbejde som en privat opgave. Imidlertid kan mange firmaer måske betale hele udgiften som en del af lønnen, eller man kan opkræve halvdelen hos den enkelte medarbejder, således firmaet giver et tilskud til maden.

Begge dele falder ofte i medarbejdernes smag, hvis der er tale om rimelige portioner med god variation af lækre retter og mulighed for at tage hensyn til individuelle krav til maden.

Ulemper ved en firma frokostordning

Der er kun få ulemper ved en frokostordning i firmaet som udgiften, da man muligvis kan komponere sin egen madpakke for samme beløb eller mindre, men det kræver jo også en personlig indsats at variere madpakken, hvilket de færreste formår. Hvis medarbejderne spiser på forskellige tidspunkter, så kan det også være svært at håndtere en frokostordning ordentligt, især da den nogle gange leveres som buffet frem for en portionsanretning.

Hvis en del af medarbejderne arbejder ude i marken og kommer tilbage til firmaet på forskellige tidspunkter, så opstår der samme dilemma. Visse cateringfirmaer kan ikke håndtere vegetarmad og andre hensyn, så derfor bør man undersøge flere cateringfirmaer og modtage deres tilbud, som man så kan overveje.

Fem skjulte sundhedsfordele ved krydret mad

e831b40620f5093ecd0b470de7444e90fe76e6d21db713479cf3c1_640_spicy-food

Spicy fødevarer er lidt af et mysterium. Som en artikel i New York Times spekulerede: ’Hvorfor er det, at vi finder en sådan glæde i smerte? Jeg mener, disse hot sauce flasker er plastret til med ord som “død” og “atomic” … og vi kan lide dem.’

En teori er, at det simpelthen er for spændingen – ligesom at køre en rutschebane eller et løbe maratonløb. Mennesker finder mærkeligt nok glæde i ting, som på overfladen, bør være virkelig skræmmende og smertefuldt. I disse tilfælde er det sind vs. krop og sind vinder som oftest. Den anden teori er, at krydret mad har sundhedsmæssige fordele, hvorfor vores krop hungrer efter det. Ikke desto mindre er der nogle veldokumenterede sundhedsmæssige fordele ved spicy mad.

Hvorfor kan det være godt at spise krydret mad?

1. Vægttab: For én, kan det ekstra kick af hot sauce eller en hakket jalapenos gøre selv den mest kedelig kost mere velsmagende og få dig til at være mere tilbøjelig til at holde fast i din vægttabs plan. Derudover kan de være med til at øge dit stofskifte. Undersøgelser viser, at den vigtigste forbindelse i chili, kaldet capsaicin, har en termogen virkning og kan forårsage kroppen til at forbrænde bonus kalorier i 20 minutter efter indtagelse. Der er dog stadig spekulationer i forbindelse med denne påstand.

2. Hjerte sundhed: Undersøgelser viser, at kulturer, der spiser mest krydret mad har meget lavere forekomst af hjerteanfald og slagtilfælde. Potentielle årsager: Chili peber kan reducere de skadelige virkninger af LDL (dårlig kolesterol) og capsaicin kan bekæmpe betændelse og inflammation, der er blevet markeret som en risikofaktor for hjerteproblemer.

3. Kræftforebyggende: Ifølge American Association for Cancer Research, har capsaicin evnen til at dræbe kræft og leukæmiceller. Et særlig krydderi, gurkemeje, fundet i karry og nogle sennepsprodukter, kan bremse spredningen af kræft og væksten af tumorer. “Det har samme virkning på kroppen som visse kræftlægemidler har.” Siger Gregory A. Plotnikoff, M.D., senior konsulent for sundhedspleje innovation på Allina Hospitaler og klinikker i Minnesota. Mix den med sort peber for at absorbere 2000 procent mere gurkemeje. Smager fantastisk på ristede grøntsager, kebab, eller i supper.

4. Sænker blodtrykket: Vitamin A og C styrker hjertemusklens vægge, og varmen i peber øger blodgennemstrømningen i hele kroppen. Alt dette svarer til et stærkere kardiovaskulært system.

5. Modvirker depression: Spicy fødevarer øger produktionen af feel-good hormoner, såsom serotonin. Det kan altså være med til at øge produktionen af serotonin og dermed hjælpe med at lette depression og stress.

Er du ikke en fan af krydret mad? Så kan du stadig få de sundhedsmæssige fordele ved at tilføje krydderier med et mere tåleligt pift til dine retter. Det kunne være skiver af ingefær i en kop te, rejer med spidskommen og koriander der sauteres i en stegepande.